Černý rybíz je velmi bohatý na vitamíny, proto je dobré si ho dopřávat, když máte tu možnost. Můžete ho konzumovat jenom tak, jak ho utrhnete, ale dá se z něj udělat mnohem více. Proto vám přinášíme několik variant, jak zpracovat černý rybíz.
Rybízová šťáva za studena
Během letních dnů bude rozhodně oblíbená rybízová šťáva. Příprava potrvá 3 dny a budeme potřebovat:
- 1 kg rybízu
- 1 kg cukru (krupice)
- Lžička kyseliny citronové
- Špetka kyseliny sorbové
Během prvního dne rybíz omyjeme, zalijeme litrem horké vody, přidáme kyselinu citronovou a 24 hodin necháme louhovat.
Druhý den scedíme přes jemné sítko. Dužina se tam nesmí dostat, protože by se ve šťávě zkazila. Přidáme cukr a opět necháme 24 hodin odležet.
Třetí den promícháme, přidáme kyselinu sorbovou, aby se šťáva nezkazila. Poté je šťáva hotová, jenom přelijeme do nádob a můžeme začít ochutnávat.
Rybízový likér
Dospělé určitě také potěší recept na likér. Pro výrobu budeme potřebovat:
- 1 l černého rybízu
- 0,5 l vody
- 1 lžička mleté skořice
- 0,375 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 0,25 l rumu
Černý rybíz asi 20 minut svaříme s horkou vodu. Potom scedíme, vymačkáme, přidáme cukru a vaříme. Až se rozpustí, nasypeme vanilkový cukr se skořicí a počkáme, než to vychladne. Nakonec přilejeme rum a přelejeme do lahví.
Rybízová zmrzlina
V létě každého potěší recept na domácí zmrzlinu. Na přípravu budete potřebovat:
- 0,5 l rybízu
- 250 g třtinového cukru
- 1 zakysanou smetanu
Umytý rybíz rozmačkáme, smícháme s cukrem a přidáme jednu zakysanou smetanu. Rozmixujeme a dáme na 12 a více hodin do mrazáku. Tím je zmrzlina hotová.
Rybízový čaj
Na chladnější dny je také super udělat si rybízový čaj. Je velmi vhodný na bolest v krku a jeho příprava není vůbec náročná.
Připravíme si dvě lžíce černého rybízu a hrnek vody. Dvě lžíce černého rybízu zalijeme horkou vodou a deset minut počkáme. Pak je čaj připraven ke konzumaci.
- Bytový textil a záclony - Široká nabídka kompletního bytového textilu za skvělé ceny a vše skladem!
Žádné komentáře.
Buďte první kdo napíše komentář