Azet rádce

rady, tipy, návody, recenze

Jak využít černý rybíz Jak využít černý rybíz
Černý rybíz je velmi bohatý na vitamíny, proto je dobré si ho dopřávat, když máte tu možnost. Můžete ho konzumovat jenom tak, jak ho... Jak využít černý rybíz

Černý rybíz je velmi bohatý na vitamíny, proto je dobré si ho dopřávat, když máte tu možnost. Můžete ho konzumovat jenom tak, jak ho utrhnete, ale dá se z něj udělat mnohem více. Proto vám přinášíme několik variant, jak zpracovat černý rybíz.

Rybízová šťáva za studena

Během letních dnů bude rozhodně oblíbená rybízová šťáva. Příprava potrvá 3 dny a budeme potřebovat:

  • 1 kg rybízu
  • 1 kg cukru (krupice)
  • Lžička kyseliny citronové
  • Špetka kyseliny sorbové

Během prvního dne rybíz omyjeme, zalijeme litrem horké vody, přidáme kyselinu citronovou a 24 hodin necháme louhovat.

Druhý den scedíme přes jemné sítko. Dužina se tam nesmí dostat, protože by se ve šťávě zkazila. Přidáme cukr a opět necháme 24 hodin odležet.

Třetí den promícháme, přidáme kyselinu sorbovou, aby se šťáva nezkazila. Poté je šťáva hotová, jenom přelijeme do nádob a můžeme začít ochutnávat.

Rybízový likér

Dospělé určitě také potěší recept na likér. Pro výrobu budeme potřebovat:

  • 1 l černého rybízu
  • 0,5 l vody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 0,375 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 0,25 l rumu

Černý rybíz asi 20 minut svaříme s horkou vodu. Potom scedíme, vymačkáme, přidáme cukru a vaříme. Až se rozpustí, nasypeme vanilkový cukr se skořicí a počkáme, než to vychladne. Nakonec přilejeme rum a přelejeme do lahví.

Rybízová zmrzlina

V létě každého potěší recept na domácí zmrzlinu. Na přípravu budete potřebovat:

  • 0,5 l rybízu
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 zakysanou smetanu

Umytý rybíz rozmačkáme, smícháme s cukrem a přidáme jednu zakysanou smetanu. Rozmixujeme a dáme na 12 a více hodin do mrazáku. Tím je zmrzlina hotová.

Rybízový čaj

Na chladnější dny je také super udělat si rybízový čaj. Je velmi vhodný na bolest v krku a jeho příprava není vůbec náročná.

Připravíme si dvě lžíce černého rybízu a hrnek vody. Dvě lžíce černého rybízu zalijeme horkou vodou a deset minut počkáme. Pak je čaj připraven ke konzumaci.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Žádné komentáře.

Buďte první kdo napíše komentář