Grilovací sezóna je navzdory letošnímu nevyzpytatelnému počasí u konce a pořadatelé zahradních party jsou postaveni před takřka každoroční hamletovskou otázku: „Je lepší grilovat na briketách nebo na dřevěném uhlí?“ Na následujících řádcích se je možné seznámit s některými výhodami i nevýhodami obou řešení.
Brikety mívají v porovnání s dřevěným uhlím pravidelný tvar
Pro grilování na briketách hovoří mimo jiné skutečnost, že mají všechny stejný tvar. Naopak dřevěné uhlí bývá často špatně zpracované, když sestává z velkých kusů doplněných drtí, což má za následek problémy s udržením konstantní teploty při grilování. Při koupi dřevěného uhlí se proto doporučuje prohmatat pytel, jestli v něm není obsaženo větší množství rozdrceného uhlí. Rozžhavení dřevěného uhlí je pak v porovnání s briketami komplikovanější, k čemuž se přidává ještě skutečnost, že hoří rychleji než brikety. Kvalita dřevěného uhlí je závislá na kvalitě vstupní suroviny. Doporučovány jsou v první řadě tvrdé listnaté dřeviny.
Brikety a dřevěné uhlí jsou vhodné pro odlišné typy grilování
Výše uvedené informace naznačují, že každý druh paliva je vhodný pro jiný typ grilování. Brikety jsou ideální pro přípravu pokrmů, které si žádají delší čas grilování, protože hoři pozvolna. Hitem současnosti jsou kokosové brikety, jež dodávají jídlu, které je na nich připraveno, neopakovatelnou chuť. Dřevěné uhlí se hodí pro přípravu jídel, jež si žádají kratší dobu grilování. Brikety jsou zpravidla o něco dražší, ale na druhou stranu mají tu výhodu, že je možné je opětovně použít v případě, kdy úplně nedohoří.
V každém případě milovníky tohoto takřka národního sportu jistě potěší, že oba typy grilování jsou podle výzkumů pro zdraví méně škodlivé než klasické opékání špekáčků nad ohněm. Samozřejmě je vždy třeba pamatovat na to, že se nic nemá přehánět!
Žádné komentáře.
Buďte první kdo napíše komentář